3 Mart, Dünya İşitme günüKutlu Olsun

 

World Hearing DayBugün Dünya İşitme günü ‼‼

İşitme kayıplı bireyler için pek çok öncü çalışmaya imza atan fakat en çok telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell’in doğum günü olan 3 Mart, Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. İşitme kaybının nasıl önleneceği konusunda farkındalık yaratmak ve dünya çapında işitme sağlığı kontrollerini teşvik etmek için her yıl DSÖ bir tema kararlaştırır ve broşürler, el ilanları, posterler, afişler, info-grafikler ve sunumlar gibi kanıta dayalı çeşitli materyaller geliştirir. Bu materyaller, DSÖ bölge ve ülke ofislerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki hükümet ve sivil toplumdaki kuruluşları ile paylaşılır.

DSÖ, Cenevre’deki merkezinde her yıl özel olarak Dünya İşitme Günü etkinliği düzenlemektedir. Son yıllarda, giderek artan sayıda üye Devlet ve diğer kuruluşlar, kendi ülkelerinde bir dizi etkinlik düzenler ve/veya etkinliğe ev sahipliği yaparak Dünya İşitme Gününe katılım sağlarlar.

Dünya Kulak ve İşitme Günü ile ilgili güncellemeler ve bilgi almak isterseniz https://www.who.int/campaigns/world-hearing-day adresini ziyaret edebilir veya  whf@who.int adresine bir e-posta göndererek kayıt olabilirsiniz.

Herkes için işitme sağlığı : Tarama, Rehabilitasyon ve İletişim

Doktor Odyolog Emel UğurBu yıl Dünya İşitme Gününü teması Herkes için işitme sağlığı başlığı: Tarama, rehabilitasyon ve iletişim olarak belirlendi.

Bu yıl aynı zamanda ilk kez İşitme Sağlığı Dünya Raporu çalışmalarına start verilecek.

Önceki yıllarda işitme kaybı hakkında hem ülkesel çapta hem de global çapta çeşitli istatistiksel raporlama çalışmaları olmakla birlikte hiçbir çalışma böylesine büyük bir çerçeveye sahip değildi.

 

Çalışmalar hem kanun koyucular hem de halk için ayrı anahtar başlıklar alında yürütülecek.

 

Politikacılar için;

  • Henüz tanılanmamış işitme kaybı ile yaşayan insan sayısı kabul edilemez.
  • Yaşam boyunca işitme kaybını önlemek ve tedavi etmek için doğru zamanda müdahale etmek gereklidir.
  • Uygun maliyetli müdahalelere yatırım yapmak, sadece işitme kaybı olan kişiler için değil, aynı zamanda toplumsal açıdan finansal kazanç sağlayacaktır.
  • Hükümetler, evrensel sağlık kapsamı için ulusal sağlık planlarına kişi odaklı işitme kontrollerini entegre etmek için harekete geçmelidir.

Halk için;

  • Yaşamın her aşamasında iyi işitmek ve iletişim önemlidir.
  • İşitme kaybı, yüksek sese karşı koruma; düzenli kulak ve işitme kontrolleri ve aşılama programları ile sağlanabilir.
  • İşitme kaybı zamanında tespit edildiğinde ve doğru müdahale gerektirir.
  • İşitme kaybı riski taşıyan kişilerin düzenli olarak odyolojik kontrolleri yapılmalıdır.
  • İşitme kaybı olan kişiler düzenli olarak odyoloji uzmanından yardım almalıdır.

 

Ülkemizde de çeşitli sağlık kuruluşları ve odyoloji eğitimi veren üniversiteler hem DSÖ etkinliklerini takip ederek hem de kendi etkinlikleri ile kutlamaktadır.

Bu yıl, Covid 19 pandemisini kontrol altına almak için dünya sağlık örgütünün tavsiyesi ile her ülke kendi halk sağlığı tedbirlerini almıştır. Ülkemizde de bu konuda getirilen kısıtlamalar nedeni ile bu yıl Dünya İşitme Günü kutlamaları sadece sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleştirilecektir.

Geçtiğimiz yıllarda Acıbadem Üniversitesi Odyometri programı ile Acıbadem Altunizade hastanesi olarak iş birliği içerisinde farklı Dünya İşitme Günü etkinlikleri düzenlemiştir. Bu yıl sadece bu sayfaya birkaç anı bırakarak, sessizce sessizliğe karşı çıkıyorum…..

 

Dünya İşitme Günü
Acıbadem Üniversitesi- Odyometri

Dünya İşitme Günü

Benzer Gönderiler

bir yorum bırakın

Gizlilik Tercihleri
Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız aracılığıyla belirli hizmetlerden, genellikle çerez şeklinde bilgi depolayabilir. Burada gizlilik tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. Bazı çerez türlerini engellemenin web sitemizdeki ve sunduğumuz hizmetlerdeki deneyiminizi etkileyebileceğini lütfen unutmayın.