İş Yerinde Baş Dönmesi

İş yerinde baş dönmesinin yaygın nedenleri

İş yerinde yoğun bir gün sonunda hiç başınız döndü mü? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Birçok insan, özellikle uzun saatler süren yoğun mesailerden sonra baş dönmesi, dengesizlik veya mide bulantısı hissettiğini fark eder.

 

Vertigo öznel bir histir. O kişinin yaşadıklarını hastadan başka hiç kimse deneyimleyemez. Bu rahatsızlığı olan birçok kişi yetersiz değerlendirilmektedir. Aslında baş dönmesinin altta yatan tıbbi nedenleri olabilir, ancak çoğu zaman, işyerinde yaşadığınız bir şey baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabilir. Ofiste yaşanan baş dönmesinin yaygın nedenleri şunlardır:

  • Bilgisayar monitörüne uzun süre odaklanmak
  • Bilgisayar ekranına çok yakın olmak
  • Birden fazla monitör/ ekran ile çalışmak
  • Ekranlar arasında sık sık geçiş yapmak – (dizüstü bilgisayar, telefon, tablet)
  • Görüntü kalitesi kötü ekranlar ile çalışmak
  • Çok loş veya çok parlak ışık altında çalışmak
  • Çok fazla kafein tüketmek
Doktor Odyolog Emel Uğur
İŞTE SiZE YARDIMCI OLABILECEK BAZI İPUÇLARIMIZ VAR:
Ergonomik bir çalışma ortamı talep edin

Birçok işletme, çalışanlarından, çalışma alanlarını ergonomik açıdan değerlendirmelerini ister. Kas gerginliğini, göz yorgunluğu gibi unsurlar çalışma verimliliğini etkilediği için çözüm odaklı yaklaşımları vardır.

Baş dönmeniz duruş bozukluğu ve kas gerginliğinden kaynaklanabilir.  Uzun süre bilgisayar kullanmak için masamıza oturduğumuzda, güne iyi bir postür ile başlasak bile, gün ortasına doğru ekrana yaklaşmaya, yazdıkça omuzlarımızı kaldırmaya eğilimliyizdir. Başımız ve boynumuz, kas gerginliği, kas ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olabilecek pozisyonlarda bulunur. Bu nedenle, sandalye yüksekliği, masa yüksekliği ve bilgisayar ve monitör konumları gibi detayları kendinize göre düzenleyin.

Ara verin

Ufak molalar vermek için hatırlatıcılara ihtiyacınız varsa cep telefonunuzda veya akıllı saatinizde alarm ayarlayın. Masanızdan uzaklaşamayabilirsiniz, ancak ayağa kalkmak, uzanmak, çalışma alanınızın dışındaki bir şeye bakmak birkaç dakikanızı alacaktır. Bu kısa molaları en az saatte bir kez olacak şekilde planlayın ve oturduğunuzda duruşunuzun koltuğunuzla ve masaüstünüzle en iyi şekilde hizalandığından emin olun.

Bilgisayar ekranına bakarak uzun saatler geçiriyorsanız, ara sıra gözlerinizi uzaktaki bir nesneye (en az 10 saniye) odaklayın. Bunu gün boyunca düzenli olarak tekrarlayın.

Doğru nefes alın !  

İş yerinde yoğun bir şekilde odaklandığımızda, nefesimiz daha sığ hale gelebilir ve hatta bazı insanlar farkında olmadan nefeslerini tutabilirler. Gün boyunca dikkatlice nefes alın. Omuzlarınızın gerildiğini veya yükseldiğini düşünüyorsanız, nefes egzersizi yapın ve rahatlayın. Baş ağrısı geliyormuş gibi kendinizi gergin hissetmeye başlarsanız, derin ve doğru nefes almaya çalışın. (Örneğin nefes almak için dört saniye ve nefes vermek için dört saniye ayırın.  Nefesinizi normale döndürmek, vücudunuzun ve beyninizin ihtiyacı olan oksijeni sağlaması için beş kez tekrarlayın.)

Aydınlatmanızı ayarlayın 

Görsel uyaranın artması, ve aydınlatma kalitesi visual induced vertigo adı verilen baş dönmesini, baş ağrısı, huzursuzluk hissi ve göz yorgunluğu gibi durumları tetikleyebilir. Bu nedenle ofis aydınlatmalarında önemlidir. Özellikle floresan aydınlatma, vibrasyon (titreşim) oranı nedeniyle baş ağrılarını ve baş dönmesini tetiklediği  bilinir. Ömrü tükenmekte olan veya gevşek bir floresan ampulün titremesini herkes bilir, aslında bu titreşim her zaman mevcuttur. Florasan düzgün çalıştığında, gözlerimiz bu titremeyi görmeyebilir, ancak beynimiz onu farkeder. Evden bir masa veya masa lambası getirip getiremeyeceğinize ve masanızın üzerindeki floresan ışığı kapatabilp kapatamadığınız kontrol edin.

Parlak bir bilgisayar ekranına bakarken karanlık bir alanda veya odada çalışmak da baş ağrısına ve baş dönmesine neden olabilir. Diğer aydınlatmalar çok parlak veya çok loş veya reaksiyonu tetikleyen bir renk olabilir. Işık duyarlılığı da altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir, bu nedenle özellikle sık sık baş dönmesi yaşıyorsanız mutlaka tıbbi destek alın.

 

 

Benzer Gönderiler

bir yorum bırakın

Gizlilik Tercihleri
Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız aracılığıyla belirli hizmetlerden, genellikle çerez şeklinde bilgi depolayabilir. Burada gizlilik tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. Bazı çerez türlerini engellemenin web sitemizdeki ve sunduğumuz hizmetlerdeki deneyiminizi etkileyebileceğini lütfen unutmayın.